Arbitrage


Bij voetballen is er een scheidrechter om overtredingen te bestraffen: dat is dus echt een strafrechter. Bij tennis heeft de umpire als belangrijkste taak om vast te stellen of een bal "in" of "uit" is en de telling bij te houden: in of out kunnen niet alle spelers even goed zien en om onenigheid te voorkomen is een scheidsrechter dan wel handig.
Bij bridge heeft de scheidsrechter een heel andere taak. Hij is er voornamelijk om te beslissen hoe het spel verder moet als er een onregelmatigheid heeft plaatsgevonden: bieden voor de beurt, niet bekennen etc.
In al die gevallen wordt er vanuit gegaan dat de fout per ongeluk gemaakt is. Er is dus geen sprake van "straffen" zoals met gele kaarten bij voetbal en de arbiter roepen bij bridge heeft dan ook niks te maken met de tegenstander beschuldigen en heeft dus ook niets met aardig of onaardig zijn te maken.
Een voorbeeld waarom een arbiter handig is? Stel, je linker tegenstander opent met 1harten. Je partner zat wat te suffen, heeft het bod niet gezien en biedt 1ruiten. Wat nu?
Hij kan zeggen "Oh, sorry, dan dus 2ruiten! Of: "Oh, lag er al 1harten? Dan bied ik wel 1schoppen. Allemaal heel aardig bedoeld, maar in het eerste geval weet je nu wél mooi dat je partner geen volgbodje had van 1ruiten, maar een échte opening en in het tweede geval heeft hij in één beurt twee biedbare kleuren kunnen melden. Niemand had kwaad in de zin, maar alle andere spelers die jouw hand die avond spelen hebben die extra informatie níet gehad en dat is dus niet eerlijk. Om de gevolgen van dit soort gebeurtenissen zo veel mogelijk te beperken zijn er een hele reeks, soms tamelijk ingewikkelde, spelregels gemaakt. Om daar de weg in te weten en die netjes te kunnen toepassen is enige training nodig. De arbiter heeft daar ervaring mee: roep hem er dus bij om je te laten vertellen hoe het nu verder moet. Daarmee doe je niks onhoffelijks naar de tegenstander.

De arbiter niet roepen, kan veel vervelender zijn. Kijk maar. De tegenstander heeft verzaakt, zo blijkt in de volgende slag. U bent de beroerdste niet en zegt: "OK, we nemen deze slag allemaal terug, spelen de vorige slag opnieuw, maar dan zonder verzaking en gaan dan gewoon verder". Iedereen tevreden. In het volgende spel biedt een tegenstander vóór de beurt. Weer net doen of er niets aan de hand was? Maar langzamerhand word je wel een beetje pissig. Het volgende spel bent ú degene die iets ongeoorloofds doet. De tegenstanders roepen de arbiter om te vragen hoe het nu verder moet. U laaiend! U deed toch nèt ook niet zo flauw toen zíj een fout maakten!
Dat soort onverkwikkelijkheden is echt gemakkelijk te voorkomen dus:

BIJ FALEN DE ARBITER HALEN!

Voor de goede orde: voor iemand die opzettelijk tegen de regels zondigt, zijn de spelregels en de arbiter niet bedoeld. Zo iemand wordt gewoon geroyeerd.


©2005 bridgeclub de boerderie | enschede | | sitemap